2006 Tokaj samorodny słodki Tokaj & Co
Rocznik: 2006
Rodzaj wina: Wino niemusujące
Barwa: Wino białe
Zawartość cukru: Słodkie
Wino: Tokaj
Szczep: Furmint | Muskat Żółty
Złocistożółte wino z bursztynowymi refleksami. Taki jest najpopularniejszy słowacki tokaj.
Powstał ze szczepów Furmint, Lipovina i Muszkat Żółty, „sam się z nich rodząc”. Co to oznacza? Że winiarze nie oddzielali cibeb (owoców pokrytych szlachetną pleśnią) od pozostałych winogron. Pozostawili je do fermentacji wszystkie razem, dzięki czemu tokaj 2006 uzyskał niepowtarzalny smak.
Wino dojrzewało co najmniej 3 lata w dębowych beczkach. Te z kolei winiarze umieszczają tradycyjnie w tufowych piwnicach – przestrzeniach 12 metrów pod ziemią wydrążonych w skale wulkanicznej.
Staranna, powolna produkcja odbija się na kolorze, smaku i bukiecie tokaju samorodnego z rocznika 2006. W zapachu wyczujesz nuty miodu, wosku pszczelego i suszonych owoców. Na języku jest pikantny z orzeźwiającą kwasowością. Przez lata leżakowania jego smak wygładził się, zintegrował i zaokrąglił.
Spróbuj tokaju samorodnego słodkiego na przykład z roladą szynkowo-serową albo przegryzaj go tradycyjnymi słowackimi pierogami.
Wina rocznikowe 2006
Najczęściej zadawane pytania
-
W jaki sposób pakuje się wino do transportu?
-
Czy wino jest oryginalne?
-
Jak w rzeczywistości wygląda wino?
-
Czy wino rocznikowe nadaje się do picia?
-
Jak długo zajmie dostawa wina?
Pokaż wszystkie często zadawane pytania.
Z nami masz pewność, że zakupy się udadzą
99 %
zadowolonych klientów
8 lat
na rynku win
30 dni
na zwrot
Darmowa dostawa
przy zakupie ponad 300 zł
Ekspresową dostawą
dostarczymy jutro
Odkrywaj wina rocznikowe
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.
Sommelier Jan Pánek
Wszystkie dane kontaktowe znajdziesz na tej stronie.