Wino rocznikowe z winiarni Tokaj & Co

Słowaccy winiarze z Tokaj & CO nie spieszą się przy produkcji wina. Dlatego jest tak wyśmienite.

Ich tokaj powstaje niemal tak samo jak w XVII wieku. Powoli, w skupieniu i z miłością do rzemiosła.

Podcinają winorośl w taki sposób, by obradzała w mniej liczne, ale wysokiej jakości owoce. Następnie pozwalają winogronom dojrzewać i dojrzewać, aż do momentu, gdy jagody przekształcą się w tzw. cibeby. Więcej…

Kuleczki odmienione przez szlachetną pleśń. Zbiera się je ręcznie do drewnianych pojemników, nazywanych puttonami. Jedna zbierająca osoba zdoła nazbierać dziennie zaledwie 8 kg cibeb

O resztę zadbają wiekowe piwnice wydrążone w tufie – skale wulkanicznej. Tam wino dłuuuugo dojrzewa. Na przykład 6-puttonowe odpoczywa w piwnicy co najmniej 8 lat.

Tak, to niezwykle powolny proces. Ale efekt jest tego wart. Każda kropla tokaju z Tokaj & CO zachwyci miłośników słodkich win. I ciebie, chcącego spróbować czegoś nowego, wyprodukowanego z należytą pieczołowitością, również.

Które wybrać?

  •     Wino puttonowe. Im więcej puttonów, tym więcej winogron pokrytych szlachetną pleśnią i wyrazistszy smak.
  •     Wino samorodne. Winiarze nie sortują cibeb i pozostałych winogron. Dlatego każdy rocznik jest unikalny.
  •     Forditás. Powstaje w procesie maceracji wytłoczyn. Jest świeże i lekkie.

Czy potrzebujesz pomocy?

Z nami masz pewność, że zakupy się udadzą

99 %

zadowolonych klientów

8 lat

na rynku win

30 dni

na zwrot

Darmowa dostawa

przy zakupie ponad 300 zł

Ekspresową dostawą

dostarczymy jutro

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU
Sommelier Jan Pánek

Doradzimy ci podczas zakupów