360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Co oznacza określenie wino gabinetowe?

winnica podczas zachodu słońca

Wytrawne i lekkie. Takie jest wino gabinetowe, będące jednym z win z wyróżnikiem, a więc win najwyższej kategorii. Co kryje się za jego produkcją, jak rozpoznać wino gabinetowe i do jakich potraw je serwować?

 

Czym jest wino gabinetowe? 

Wino gabinetowe jest wytrawne i lżejsze. Nie bywa słodkie, ponieważ podczas fermentacji cały cukier przekształca się w alkohol. Choć zdarzają się wyjątki, bo to, czy powstałe wino będzie słodkie, czy może wytrawne, zależy od winiarza. To on decyduje, ile cukru ma zostać.

Wino gabinetowe musi spełniać następujące kryteria:

  • Zawartość cukru podczas zbiorów musi wynosić co najmniej 19° NM.
  • Produkuje się je z miazgi, winogron albo z winogronowego moszczu.
  • Można do jego produkcji wykorzystywać tylko trzy odmiany winogron.
  • Jeśli jedna z odmian stanowi 85% moszczu, wino może nosić jej nazwę.
  • Winogrona muszą pochodzić z jednego regionu winiarskiego.
  • Nie można go dosładzać ani chemicznie stabilizować.

Wino gabinetowe należy do win z wyróżnikiem (predykatem) 

Wina gabinetowe należą do win z wyróżnikiem, jednak na środkowoeuropejskim rynku nie znajdziemy ich zbyt wiele. Być może dlatego, że winiarze wolą klasyfikować swoje wina jako regionalne. Powód jest prosty: włączanie do kategorii zabiera mnóstwo czasu oraz pieniędzy i nie jest korzystne dla małych winiarni.

Jakościowe wina z wyróżnikiem należą do win najwyższej kategorii, które dzieli się ze względu na zawartość cukru albo dojrzałość winogron. Można powiedzieć, że im wyższa zawartość cukru, tym wyższa i jakość. Nie mylić z cukrem resztkowym! Podczas gdy zawartość cukru mierzona jest w winogronach, to cukier resztkowy znajduje się w winie. Ilość cukru resztkowego wpływa więc na ostateczną słodycz powstałego wina.

Jakie są kategorie win z wyróżnikiem? 

Wina z wyróżnikiem dzieli się na kategorie na podstawie zawartości cukru. Bardziej dojrzałe winogrona zazwyczaj mają wyższą zawartość cukru, którą podaje się w stopniach NM w 100 litrach moszczu z winogron. Jeden stopień odpowiada jednemu kg naturalnego cukru w winogronowym moszczu. Zgodnie z tym wyliczeniem, wino dzieli się na następujące kategorie:

  • wino (wcześniej także wino stołowe) – 10 ⁰NM
  • wino regionalne – 14 ⁰NM
  • wino jakościowe: gatunkowe – 15 ⁰NM, markowe – 15 ⁰NM
  • wino z oryginalnym certyfikatem -15 ⁰NM
  • wino jakościowe z wyróżnikiem, które dzieli się na:
    • wino gabinetowe – 19 ⁰NM
    • późnego zbioru – 21 ⁰NM
    • wybór z winogron – 24 ⁰NM
    • wybór z jagód – 27 ⁰NM
    • wino lodowe – 27 ⁰NM
    • wino słomiane – 27 ⁰NM
    • wybór z rodzynek – 32 ⁰NM

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o winach z wyróżnikiem, przeczytaj artykuł Wino z wyróżnikiem: Podział win według zawartości cukru

grupa przyjaciół wznosi toast kieliszkami z winem

 

Do jakich dań pasuje wino gabinetowe? 

Wino gabinetowe serwuj do lżejszych dań. Może nim być zarówno wino białe, jak i czerwone. Białe wino gabinetowe zestawiaj z rybą, drobiem i lekkimi serami. Czerwone wino gabinetowe będzie smakować wyśmienicie z czerwonym mięsem i twardymi serami.

Jakie wino pić z poszczególnymi potrawami? Dowiesz się tego z artykułu Serwowanie wina: Które wino pasuje do ryby, a które do gęsi.

2023 Welschriesling Perná, Goldhamer Późny zbiór Mikrosvín Mikulov

DOSTĘPNE

2009 Riesling Dobré Pole, Staré Późny zbiór Mikrosvín Mikulov

DOSTĘPNE
179

2007 Grüner Veltliner Dobré Pole, Daniel Późny zbiór Mikrosvín Mikulov

DOSTĘPNE
179

2015 Riesling Dobré Pole, Staré Późny zbiór Mikrosvín Mikulov

DOSTĘPNE
149

2023 Welschriesling Perná, Železná Późny zbiór Mikrosvín Mikulov

DOSTĘPNE

2008 Welschriesling Perná, Železná Późny zbiór Mikrosvín Mikulov

DOSTĘPNE
239

1999 Riesling Późny zbiór Mikrosvín Mikulov

DOSTĘPNE
239

2017 Neuburské Późny zbiór Château Valtice

DOSTĘPNE
109

2023 Riesling Późny zbiór Za Cihelnou Mikrosvín Mikulov

DOSTĘPNE

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł