360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Czy wino jest zdrowe? Znamy odpowiedź!

picie wina jest zdrowe

To, że kieliszek wina wpływa kojąco na naszą psychikę po wyczerpującym dniu, nie podlega dyskusji. Ale czy słyszałeś już, że wino ma korzystny wpływ na krew i wzmacnia odporność? Dużo się mówi o rzekomym korzystnym wpływie wina na ludzki organizm. Przyjrzyjmy się niektórym z tych doniesień.

Nasi przodkowie pili wino, by uchronić się przed bakteriami

Dlaczego właściwie ludzie zaczęli pić wino? Samych początków spożywania wina doszukiwać się należy w próbach ochrony zdrowia. W przeszłości bowiem woda często bywała skażona. Picie sfermentowanego moszczu było bezpieczniejsze, ponieważ część bakterii i wirusów eliminował zawarty w nim alkohol.

Czy czerwone wino pomoże ci zachować dobre zdrowie?

Czerwone wino ma ponoć korzystny wpływ na układ krwionośny, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość flawonoidów – roślinnych antyoksydantów. Flawonoidy ogólnie pomagają zapobiegać chorobom serca, ponieważ pomagają obniżać poziom cholesterolu. Jak? W krwi występują tzw. lipoproteiny. Są to kompleksy złożone z lipidów, cholesterolu oraz białek. I właśnie flawonoidy pomagają podnieść poziom lipoprotein z wysoką zawartością białek, a niską – cholesterolu. Flawonoidy chronią ponadto komórki przed wolnymi rodnikami, pozytywnie oddziałują na odporność i zapobiegają wzrostowi komórek nowotworowych.

butelka wina i dwa kieliszki czerwonego wina obok kiście winogron

Czerwone wino oprócz flawonoidów zawiera również taniny oraz takie substancje, jak katechina czy kwercetyna. Powszechnie wiadomo, że taniny wspomagają trawienie, a także działają antybakteryjnie w przewodzie pokarmowym. Katechina i kwercetyna obniżają z kolei obniżają ryzyko wystąpienia nowotworu w przewodzie pokarmowym.

Ile kieliszków czerwonego wina trzeba wypić, żeby uzyskać pożądaną ilość flawonoidów, tanin, katechiny i kwercetyny? Tego niestety nie wiemy. I lepiej nie próbuj się przekonać. Zamiast tego postaw na zdrowy styl życia i zróżnicowaną dietę.

Ciekawostka: We Francji typowy jadłospis opiera się na produktach o wysokiej zawartości tłuszczy i sacharydów. A mimo to liczba zgonów spowodowanych chorobami układu krążenia jest tam najniższa. Zjawiskiem tym, tzw. francuskim paradoksem, zajmował się w latach 90′ naukowiec o nazwisku Serge Reanud. W wyniku swoich badań doszedł do wniosku, że Francuzi prawdopodobnie zawdzięczają niską częstotliwość występowania chorób układu krążenia codziennemu umiarkowanemu piciu czerwonego wina.

Jakie zdrowe substancje może zawierać białe wino?

Czy słyszałeś już o katalazie? Katalaza to enzym, który chroni komórki ludzkiego ciała przed starzeniem. Nawet siwienie włosów jest zasługą jego niedoboru. Katalaza rozkłada bowiem nadtlenek wodoru naturalnie obecny w ludzkich włosach. A jego nadmiar powoduje utratę koloru włosów. Białe wino rzekomo ów enzym zawiera. Ale nie spodziewaj się po nim cudów – z pewnością nie jest tajemnym eliksirem młodości.

W kontekście korzystnego wpływu na nerki wspomina się szampana. Tutaj jednak obowiązuje przysłowiowe „wszystko z umiarem”. Jeśli będziesz pić białe i musujące wina bez umiaru, prędzej uszkodzisz sobie nerki.

Ciekawostka: Ekspertyza Tokajów przeprowadzona w Bratysławie potwierdziła, że ten słodki klejnot zawiera szereg witamin, minerałów i enzymów. Jakie są pozostałe zdrowotne korzyści jego picia? O tym przeczytasz artykule o Tokaju.

Umiarkowana konsumpcja wina jest zdrowa dla samopoczucia psychicznego

Niestety nie powiemy ci, czy wspomniane powyżej oddziaływanie wina to prawda. Wiemy jednak na pewno, że wpływa ono pozytywnie na psychikę. Każdy miłośnik wina potwierdzi, że jego spożycie wywołuje pozytywny nastrój i że kieliszek dobrego wina po ciężkim dniu odpręża zarówno ciało, jak i duszę. To dlatego, że wino uwalnia do mózgu serotoninę – hormon szczęścia.

wino ma wpływ na nasz nastrój
Wino ma pozytywny wpływ na nasz nastrój.

Kiedy wino wpływa na zdrowie pozytywnie? Zależy od jego jakości i ilości

Zawsze pij wino z rozwagą i nigdy na czczo. Odpowiednio dobrane jedzenie potrafi pogłębić doznania smakowe podczas picia wyśmienitego wina. Niech zainspiruje cię chociażby nasz artykuł o łączeniu wina z serami. A ponieważ alkohol odwadnia organizm, konsumpcja wina powinna być połączona z piciem napojów bezalkoholowych (najlepiej niesłodzonych).

Nie zapominaj, że wszelkie pozytywne efekty są wprost proporcjonalne do jakości wina. Wzmocnij zatem swe zdrowie winem rocznikowym z naszej oferty.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł