360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Klejnot wśród win deserowych: Słodkie Salento

region winiarski Salento

Zamknij oczy i wyobraź sobie przez chwilę mapę Włoch: czy tobie też jej kontur przywodzi na myśl but? Na jego wyobrażonym obcasie leży mały włoski Półwysep Salentyński. I właśnie tam się na chwilę wspólnie przeniesiemy. Czytając dzisiejszy wpis, poznasz malownicze Salento i wyśmienite wina zrodzone właśnie tam.

Salento: kraina morza, słońca i wiatru. A także ojczyzna wyśmienitych win

Region Salento słynie nie tylko ze swoich wyjątkowych, słodkich win. Swoją sławę zawdzięcza również wspaniałym krajobrazom, wybornej regionalnej kuchni i zróżnicowaniu kulturowemu. Leży w południowej części regionu Apulia, pomiędzy Morzem Jońskim i Adriatykiem. Na zachodzie Półwyspu Salentyńskiego rozciągają się przepiękne plaże, natomiast po wschodniej jego stronie wybrzeże jest raczej skaliste. Winorośl uprawia się tu w wyjątkowych lokalizacjach w trzech obszarach winiarskich – w Mandurii, Brindisi oraz w południowym Salento.

Region winiarski Salento

Terroir w Salento jest typowe dla całego regionu Apulii – klimat jest gorący i suchy. Dzięki temu wina z Salento intensywne i pełne. Mamy tu do czynienia z żyznym, wapiennym, gliniastym i (bogatym w minerały) kamienistym podłożem. I właśnie ta różnorodność gleby znajduje odzwierciedlenie w winach, nadając każdemu z nich wyjątkowy charakter. Winnice owiewane są nadmorskimi bryzami, które nie tylko służą winogronom, lecz także pomagają odstraszać szkodliwe owady. Uprawia się tu w głównie czerwone winogrona. Jeśli chodzi o odmiany, to występują Negroamaro, Primitivo i Malvasia Nera.

Winorośl uprawia się w Salento już od starożytności. Starożytni Rzymianie doprowadzili lokalna sztukę winiarską do perfekcji, dzięki czemu Salento już wówczas stało się znaczącym w skali Włoch producentem wina. Sława win z Salento nie bez powodu trwa do dziś.

Ciekawostka: W Apulii skoncentrowana jest niemal połowa włoskiej produkcji oliwy z oliwek. Nie dziwi więc, że tamtejszy krajobraz zdominowały głównie drzewka oliwne.

region winiarski Salento

Przedstawiamy słodkie (i mocne) Salento Ruffino

Salento Ruffino produkowane jest głównie z winogron odmiany Primitivo – jest to jedna z najstarszych odmian winorośli. Jej nazwa wywodzi się od łacińskiego „primavitus“, co w przekładzie oznacza „wcześnie dojrzewający”. Winorośl kwitnie bowiem i dojrzewa faktycznie wcześnie. Winogrona zbiera się od połowy sierpnia, a zbiory trwają najdłużej do połowy września. Wspólnym mianownikiem dla win z tej odmiany jest wyższa zawartość cukru i alkoholu. Dlatego też wyjątkowo nadają się one do produkcji win deserowych i likierowych. Przekonaj się sam i spróbuj któregoś Salento Ruffino z naszej oferty.

Na zakończenie wskazówka dla miłośników włoskiego wina: W oddzielnym artykule piszemy o pozostałych słynnych włoskich regionach winiarskich.. A jeśli podczas jego lektury zainteresuje cię jakieś konkretne włoskie wino, znajdziesz je w naszym e-sklepie.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł