360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemaileye-offeyefacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs-czflag-en_US_backflag-en-usflag-pl-plflag-sk-skflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt

Przewodnik po winach z wyróżnikiem

Jest wysokiej jakości, wyśmienite i nadaje się na przykład na prezent. Produkcja wina z wyróżnikiem, o którym dziś opowiemy, jest wymagająca i podlega ono stosunkowo rygorystycznemu systemowi klasyfikacji. Wiąże się z nim wiele ciekawych kwestii, więc początkującemu miłośnikowi wina może nie być łatwo zorientować się od razu w jego rodzajach. Dlatego przygotowaliśmy dla ciebie praktyczne przegląd.

Jakie kryteria musi spełniać wysokiej jakości wino z wyróżnikiem?

Pierwsze kryterium, które prawdopodobnie jest ci znane, to określona zawartość cukru w winogronach, z których wino z wyróżnikiem jest produkowane. Pomiarów zawartości cukru dokonuje się w wyciśniętym moszczu, ale ostateczna słodkość definiowana jest dopiero podczas produkcji wina. Dlatego nie należy zapominać, że zawartość cukru pozostałego w winie po fermentacji to inny wskaźnik.

Kolejne dwa wymogi można podsumować dosyć krótko i zwięźle: wino z wyróżnikiem nie może być dodatkowo dosładzane ani „ulepszane” różnymi dodatkami, natomiast w razie mieszania odmian można użyć maksymalnie trzech.

Wino z wyróżnikiem: Pozostałe reguły i poszczególne kategorie

Żeby nie było tak łatwo, wino jakościowe z predykatem podlega jeszcze dodatkowym wytycznym, narzucanym przez ustawę winiarską i powiązane przepisy, regulujące zarówno uprawę oraz zbiory winogron, jak i produkcję czy przechowywanie win. Także etykiety nie wymykają się pewnym regulacjom.

Wybieramy zatem jeszcze trzy ciekawostki, a osobom głębiej zainteresowanym problematyką zdecydowanie polecamy, by zajrzały do ustawy nr 321/2004 Dz.U. o uprawie winorośli i produkcji wina.

  1. Winogrona muszą pochodzić z tego samego podregionu winiarskiego, a ich zbiory w przypadku win o wyższym predykacie muszą odbywać się ręcznie. Winorośl uprawiana jest w certyfikowanych winnicach, których wydajność nie przekracza 12 ton rocznie.
  2. Jakość winogron jest następnie oceniana przez dedykowanego inspektora, a po spełnieniu wszystkich wymagań wino klasyfikuje Państwowa Inspekcja Rolno-Spożywcza.
  3. Zawartość cukru w winogronach sięgać musi poziomu co najmniej 19 °NM.
Ręczne zbieranie winogron
Winogrona muszą być zbierane ręcznie.

A teraz przejdźmy już do poszczególnych wyróżników win i minimalnej deklarowanej zawartości cukru. Wyraża się ją we wspomnianej wyżej jednostce ⁰NM, przy czym jeden stopień NM oznacza jeden kilogram naturalnego cukru w 100 l moszczu z winogron.

  •         Wino gabinetowe – 19 ⁰NM
  •         Późnego zbioru – 21 ⁰NM
  •         Wybór z winogron – 24 ⁰NM
  •         Wybór z jagód – 27 ⁰NM
  •         Wino lodowe – 27 ⁰NM
  •         Wino słomkowe – 27 ⁰NM
  •         Wybór z rodzynek – 32 ⁰NM
Winogrona na wino lodowe przysypane sniegiem
Winogrona przeznaczone do produkcji wina lodowego są prasowane po zamarznięciu.

O czym jeszcze informują wyróżniki win

Wracając do stwierdzeń z początku tego artykułu musimy dodać, że o ostatecznej jakości czy charakterze wina nie decyduje jedynie wyższa zawartość cukru w winogronach, lecz także pozostałe aspekty ich obróbki, które właśnie z tego powodu są kontrolowane i sprawdzane.

Zasadniczo można jednak powiedzieć, że podczas gdy dojrzalsze winogrona dadzą nam wina pełniejsze i bardziej złożone, niższe predykaty win mogą nas z kolei ująć swoją świeżością czy zachowaniem owocowych nut. W przypadku wina lodowego, słomkowego oraz wyboru z rodzynek (cibeb) unikatowy jest właśnie sam proces produkcji.

2006 Sylvaner Château Valtice

DOSTĘPNE
269

2005 Varietales Reserva Buezo

DOSTĘPNE
159

2002 Médoc Château Saint-Hilaire Magnum pojemność 1,5 l

DOSTĘPNE
289

2017 Riesling Dobré Pole, Staré Wybór z winogron Mikrosvín Mikulov

DOSTĘPNE
149

2016 Riesling Weingut Hirtl

DOSTĘPNE

2015 Riesling Dobré Pole, Staré Późny zbiór Mikrosvín Mikulov

DOSTĘPNE
149

2018 Médoc Cru Bourgeois Supérieur Château Saint-Hilaire

DOSTĘPNE

Champagne Bouché Brut Cuvée Réservée

DOSTĘPNE
159

2021 Grüner Veltliner DAC Reserva Weingut Hirtl

DOSTĘPNE

2013 Rioja DOC Reserva Bodegas Urbina

DOSTĘPNE
109

Podczas produkcji wina lodowego prasuje się zamarznięte winogrona, a owoce przeznaczone do produkcji wina słomkowego suszy się z kolei przed poddaniem obróbce na matach ze słomy, sitowia lub w pozycji wiszącej. Wybór z rodzynek produkowany jest natomiast z przejrzałych i zeschniętych jagód. Pozwala się na to, by winogrona wykorzystywane do jego produkcji zaatakowała specjalna pleśń.

Interesujące jest również to, że wśród win z wyższym predykatem czerwone wino jest wyjątkiem. Wynika to z faktu, że odmiany przeznaczone do jego produkcji nie mają w Czechach dobrych warunków do pełnego dojrzewania.

Nasza wskazówka: Winem gabinetowym czy winami z późnego zbioru spokojnie możesz się cieszyć w dni powszednie, podczas gdy pozostałe wina z predykatem, zajmujące w klasyfikacji wyższe pozycje, warto zachować na bardziej uroczyste okazje lub na prezent.

Winogrona suszone na słomie oraz kieliszki z winem
Winogrona przeznaczone do produkcji wina słomkowego przed obróbką suszone są na słomie.

Wino jakościowe z wyróżnikiem w innych krajach

Podobne systemy klasyfikacji jak najbliższy nam – czeski – który właśnie sobie przybliżyliśmy, obowiązują również w takich krajach, jak Słowacja, Austria i Niemcy. Mogą się jednak nieznacznie od siebie różnić. Tym, co je łączy, jest klasyfikowanie win pod względem jakości wynikającej z zawartości cukru w winogronach. Odmienny jest tzw. romański sposób klasyfikacji, który akcentuje miejsce pochodzenia wina.

Podsumowanie: Czym są wina z wyróżnikiem? 

  • Są to wina najwyższej kategorii w Czechach, których produkcja podlega regulacjom ustawy winiarskiej. 
  • Zawartość cukru w winogronach musi wynosić w przypadku wina z wyróżnikiem co najmniej 19 °NM. 
  • Win z wyróżnikiem się nie dosładza i nie zawierają żadnych dodatków. 
  • Wino mieszane z wyróżnikiem produkuje się tylko z trzech odmian winogron. 
  • Winogrona pochodzą z tego samego regionu winiarskiego i z certyfikowanych winnic. 
  • W przypadku win z wyższym wyróżnikiem zbiory winogron odbywają się ręcznie. 
  • Jakość winogron kontroluje inspektor, a wino klasyfikowane jest jako wino z wyróżnikiem przez Państwową Inspekcję Rolno-Spożywczą.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł