360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Krótki wypad do Francji: Słynny region Chablis

winnice w Chablis

Malownicze doliny, zalesione kopce i winnice po horyzont. To właśnie burgundzki region Chablis, znany chyba każdemu miłośnikowi białych win. Te, które produkuje się tutaj, mają jeden wspólny znak rozpoznawczy – niepowtarzalny smak. Wybierz się z nami na wycieczkę do winnego raju.

W Chablis winorośl radzi sobie nawet z najbardziej surowymi warunkami

Chablis jest najbardziej wysuniętą na północ gminą w Burgundii. Jej nazwa pochodzi od nazwy miasta Chablis, leżącego pomiędzy Beaune a Paryżem. W tym słynnym regionie uprawia się winogrona odmiany Chardonnay.

Winorośl uprawiana jest tam na ciężkich glinach wapiennych. Tamtejsze ppdłoże jest unikalne ze względu na fakt, że dawno temu na obszarze tym było morze. W składzie gleby obecne są zatem muszle stworzeń morskich sprzed milionów lat. Specyficzne warunki geologiczne znajdują odzwierciedlenie w smaku wina pod postacią silnej mineralności, charakterystycznej dla Chablis.

Winorośli wcale jednak nie jest łatwo w tamtejszych warunkach naturalnych. Długie i srogie zimy następują po letnich upałach. Niczym niespotykanym nie są także grad i wiosenne przymrozki. Jednak nawet ta kapryśna pogoda przekłada się na absolutnie wyjątkowy smak wina.

winnice w Chablis

Za rozwój winiarstwa w Chablis odpowiadały przede wszystkim zakony. Historia piwnic winnych znajdujących się w L’Obédiencerie de Chablis sięga nawet IX wieku. Pierwsze winnice pojawiły się jednak w tym regionie o wiele wcześniej – pomiędzy I a III wiekiem zakładali je tam starożytni Rzymianie.

Ciekawostka: Chablis prawdopodobnie zawdzięcza swoja nazwę Celtom. Nazywali oni ów region „cal leya”, co oznaczało „blisko lasu”.

Lubisz świeże wina? Spróbuj Chablis

Winorośl w tamtejszych winnicach często rośnie blisko powierzchni gruntu. Rośliny czerpią z niego ciepło, w związku z czym łatwiej dojrzewają.

Winogrona w Chablis zbierane są zarówno mechanicznie, jak i ręcznie. Niemniej w najlepszych winnicach zbiera się je bez wykorzystania jakichkolwiek technologii. Dzięki temu winiarze mogą starannie kontrolować jakość kiści, by wykorzystywać do produkcji wina wyłącznie te najlepsze.

W tym regionie do fermentacji używane są najczęściej kadzie ze stali nierdzewnej. Producenci wina korzystają z drewnianych beczek tylko sporadycznie, raczej w ramach urozmaicenia w końcowej fazie dojrzewania wina. Drewno dębowe mogłoby bowiem przekazać winu swój wyrazisty aromat – usunałby on w cień świeży smak i tak charakterystyczną dla Chablis mineralność.

Wskazówka: Łagodny smak wina Chablis podkreślą lekkie, niezbyt pikantne dania. Spróbuj go na przykład z rybami albo drobiem. Zapoznasz się z naszym artykułem o łączeniu win z potrawami?

Poznaj wszystkie Grand cru z Chablis

Według francuskiej klasyfikacji tylko doskonale zlokalizowane winnice mogą uzyskać najwyższe oznaczenie Grand cru. Czy wiesz, które Grand cru znajdziesz w Chablis?

Winnice w Les Clos uznawane są za najlepsze w całym Chablis. I nic dziwnego: produkują bowiem niesamowicie złożone, intensywne wina.

Będąca niegdyś terenem zalewowym gmina Bougros oferuje wina, które najlepiej smakują jako młode. Winnice są tam położone na stromym zboczu. Dzięki temu winorośl wystawiona jest na działanie promieni słonecznych, pomagających winogronom w dojrzewaniu.

rozległe winnice w Chablis

Nazwa winnicy Vaudésir wywodzi się najprawdopodobniej z francuskiego „la vallée de tous les désirs“, w przekładzie: „dolina wszystkich nieszczęść”. Jak wynika z nazwy, miejscowi winiarze mają trudne przejścia z tamtejszym klimatem. Wina z Vaudésir są zwykle łagodne i eleganckie.

Winnice w Valmur produkują aromatyczne i mocne wina, doskonale nadające się do leżakowania.

Gospodarstwo winiarskie Grenouilles jest najmniejszą pod względem powierzchni winnicą Grand cru w Chablis. Pochodzące z niej wina bywają eleganckie, mogą mieć nawet lekko pikantne nuty.

W smaku win Les Preuses nie ma tak wyraźnej mineralności jak w innych chablis. Dzięki wyższej ekspozycji tamtejsza winorośl cieszy się wyjątkowo dużą ilością światła słonecznego.

Winnice Blanchot leżą na prawym brzegu rzeki Serena. Są wystawione na południowo-wschodnie słońce – dlatego winogrona nieco wolniej dojrzewają i dają początek soczystym winom o owocowym aromacie.

zbocza winnic w Chablis

Gmina Chablis ogólnie słynie z produkcji win wyjątkowo nadających się do dłuższego dojrzewania. Przekonaj się sam, że tamtejszym winom do twarzy ze zmarszczkami – spróbuj Chablis z naszej oferty win rocznikowych.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł