360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Przewodnik po winach wytrawnych

wina ułożone na półce

Czerwone czy białe? Niezależnie od tego, które wybierzesz, jedno jest pewne: twój wybór tutaj się nie kończy i wielu znawców dodałoby chórem, że chcą wytrawne wino. Wybraliśmy dla ciebie najznakomitszych przedstawicieli tegoż. Zapoznaj się z nimi, czytając dzisiejszy wpis.

Wino wytrawne a cukier: odrobina teorii dla niezorientowanych

Wytrawne wina zwykle są tymi najmniej słodkimi i najkwaśniejszymi w kartach win. Co właściwie oznacza to jednak w praktyce?

Po zakończeniu procesu fermentacji w winie pozostaje niesfermentowany cukier. I właśnie ilość tego tzw. cukru resztkowego ma zasadniczy wpływ na ostateczny smak wina. Wina wytrawne zawierają w związku z tym najmniejszą ilość cukru resztkowego, maksymalnie 4g na litr.

Czy wiesz, że…? W kontekście wina można również mówić o zawartości cukru. Oznacza ona ilość cukru w winogronach. Zasadniczo wyższą zawartość cukru osiągają dojrzalsze winogrona. A co ma wspólnego zawartość cukru z jakością wina? Tego dowiesz się z naszego artykułu o podziale win według zawartości cukru.

Wytrawne białe wino? Poznaj najpopularniejsze odmiany, z których się je produkuje

Będzie ci smakować przez cały rok, ale podczas upalnego lata zapotrzebowanie na nie jest szczególnie duże z uwagi na jego orzeźwiające właściwości. Tak, mowa o białym winie.

Czy wiesz, że…? Fakt, że wino jest wytrawne nie oznacza, że nie wyczujesz w nim owocowych nut. Aromatem czereśni, truskawek, porzeczek i wielu innych owoców cieszyć się można przy jednoczesnym braku cukru.

Białe wytrawne wino i faworyt do jego produkcji: skosztuj Chardonnay

Popularna na całym świecie odmiana Chardonnay wywodzi się z francuskiego regionu winiarskiego Burgundii. Stamtąd rozpowszechniła się na cały świat – można ją znaleźć na wszystkich kontynentach i w niemal każdym europejskim kraju. I nic dziwnego – Chardonnay zapewnia białym winom niezrównaną jakość. Dodatkowo nierzadko są one odpowiednie do leżakowania.

Wskazówka: Znasz Chablis, słynne wino z odmiany Chardonnay? Wina te, wywodzące się z regionu winiarskiego o tej samej nazwie, zapewniają niepowtarzalne doznania smakowe. Przekonaj się sam – spróbuj Chablis z naszej oferty.

Grüner Veltliner – wytrawne białe wino, którego powinieneś spróbować od razu

Tradycyjna odmiana, najpopularniejsza w Czechach, pochodzi z Austrii. Wino z tej odmiany najlepiej smakuje, gdy jest młode. Z winogron Grüner Veltliner produkowane są mieszanki na markowe i musujące wina.

Czy wiesz, że…? Grüner Veltliner upawiany jest też na Słowacji, na Węgrzech i w Niemczech. Wszystkie winnice obsadzone tą odmianą, rozciągają się w sumie na 18 tysiącach hektarów. Dla lepszego wyobrażenia: to niewiele więcej niż powierzchnia Bydgoszczy.

Wytrawne białe wino? Jego synonim to Sauvignon Blanc

Typowy przedstawiciel winogron do produkcji wytrawnego białego wina wywodzi się prawdopodobnie z francuskiego regionu Bordeaux.

Jednym z najsłynniejszych win Sauvignon na świecie jest Sancerre. Winogrona do jego produkcji pochodzą z trzech rożnych terroir – nie jest zatem niespodzianką, że wina Sancerre często produkowane są jako cuvée. O tym, jak przebiega mieszanie, przeczytasz w naszym oddzielnym artykule o cuvée.

Wytrawne czerwone wino czyli ciemne jest dobre!

Czerwone wina produkowane są z owoców ciemnych odmian winogron. Będzie ci smakować przez cały rok, ale cieszą i są jak ciepły kompres dla duszy zwłaszcza w miesiącach zimowych. Które odmiany do produkcji wytrawnych czerwonych win są najpowszechniejsze?

Czy wiesz, że…? Na odcień czerwonego wina w znacznym stopniu wpływają barwniki roślinne, zwane antocyjaninami. Są one obecne w skórkach winogron i uwalniają się podczas fermentacji zacieru. Ten sam pigment znajdziemy też na przykład w czerwonej kapuście czy kwiatach róży.

Cabernet Sauvignon – czerwone wytrawne wino z Bordeaux

Siódma pod względem ilości upraw odmiana na świecie jest popularna ze względu na swój smak i zdolność dostosowywania się do najróżniejszych warunków klimatycznych i gleby. Jej początków najprawdopodobniej szukać należy w Bordeaux, już w okresie podbojów rzymskich. W winnicach francuskiego miasta Pauillac wina produkowane są głównie z tej odmiany. Chcesz wiedzieć więcej o regionie winiarskim, w którym leży Pauillac? Przeczytaj nasz artykuł o Médoc.

Syrah, czerwone wino wytrawne, które dogaduje się też z białym

Syrah to elegancka, ciemna odmiana, wykorzystywana do produkcji wytrawnego wina. Winogrona uprawiane są w północnej części francuskiej Doliny Rodanu. Wina z odmiany Syrah wyróżniają się wysokim potencjałem dojrzewania. W regionie tym czasami dodaje się do ciemnych winogron niewielką ilość zacieru czy moszczu z białej odmiany Viognier, którą również się tu uprawia. Efektem jest złożone wino o idealnej teksturze.

Wskazówka: Interesuje cię, do jakich dań najlepiej podawać wytrawne wina? Przeczytaj nasz artykuł o łączeniu wina z jedzeniem, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł