360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Soave, włoska biała perła

kieliszek białego wina na beczce w winnicy

Jedno z najpopularniejszych włoskich białych win, Soave, nosi nazwę powstałego już w średniowieczu miasteczka na północnym wschodzie Włoch. Wzgórza w okolicach Werony sprzyjają produkcji wysokiej jakości win, które – podobnie jak wiele innych – musiały wielokrotnie ponownie zapracować sobie na swoją pozycję. Zobaczmy razem, czym mogą cię ująć, czy wręcz zaskoczyć, wina Soave.

Witaj w Soave, części Wenecji Euganejskiej

Wenecja (po włosku Veneta) to region, w którym wino rozsławiło się już w czasach starożytnego Rzymu. Soave jest jednym z najbardziej produktywnych części regionu, która czerpie mnóstwo korzyści z gleby pochodzenia wulkanicznego, ale też narażona jest na występowanie mglistej pogody, która nieszczególnie sprzyja winogronom.

Jeśli przyjrzymy się im bliżej i z odpowiednią dawką wiedzy, okaże się, że przeważnie pochyłe i korzystnie zorientowane winnice Soave różnią się od siebie, a praktykowany w nich sposób produkcji oraz same wina ze względu na ich jakość oznaczane są na różne sposoby.  W Soave oprócz wina zainteresować cię mogą również zabytki, a w jego okolicach znajdą coś dla siebie także miłośnicy natury.

Czy wiesz, że…

Soave wywodzi się z łacińskiego słowa „Suavis“, co oznacza delikatny lub łagodny. Taka nazwa to dla winadoskonały zwiastun popularności.

Nierozłączna para: Soave i Garganega

Wino Soave jest nieodłącznie związane z owocami winorośli Garganega, będącymi jego najważniejszym składnikiem – w co najmniej 70%. Podczas kupażu popularnych win Soave wykorzystywane są z kolei jeszcze odmiany Trebbiano di Soave, Chardonnay lub Pinot Bianco.

Garganega to odmiana, która wyróżnia się twardszą skórką, dzięki czemu jest bardziej odporna na wspomniane wyżej warunki pogodowe przynoszące częste mgły. Mogą one zaszkodzić winogronom, powodując powstanie pleśni lub rozwój niektórych chorób.

region Soave

Soave na drodze od ilości do jakości

Jak już zaznaczyliśmy na wstępie, wina Soave zyskały – w stosunkowo nieodległych czasach – złą reputacje, którą udało im się jednak naprawić. Do pogorszenia ich jakości doszło w związku z interwencjami administracyjnymi i próbami zwiększenia produkcji nawet za cenę włączenia niższej jakości winnic do pierwotnego terytorium Soave.

Do kupażu coraz częściej trafiała zatem również odmiana Trebbiano Toscano, uznawana za o wiele mniej wartościową niż Trebbiano di Soave.

Do poprawy, a przede wszystkimodzyskania wiary w wina Soave, zaczęło dochodzić w latach 90’, do czego przyczyniło się zwłaszcza stanowisko organów decyzyjnych, które zarządziły dalsza klasyfikację win Soave oraz dwie kategorie nadrzędne, a mianowicie Soave Classico DOC oraz Soave Superiore DOCG.

Oznaczenie Soave Classico DOC noszą obecnie wina pochodzące z historycznie pierwotnych obszarów, zwłaszcza zaś z terenów znajdujących się pomiędzy miastami Soave oraz Monteforte d’Alpone. W przypadku win Soave Superiore DOCG plony winnic oraz ich sadzenie są jeszcze ściślej regulowane. Wina te mogą mieć również oznaczenie Riserva, przy założeniu że zawierają co najmniej 12,5% alkoholu oraz że dojrzewały co najmniej rok, zanim trafiły do sprzedaży.

Luksusowym winem pochodzącym z tego regionu jest Recioto di Soave DOCG – białe wino produkowane metodą passito z częściowo podsuszonych jagód odmiany Garganega, które może być winem musującym albo likierowym.

Czy wiesz, że…

Słowo „passito” oznacza, że winogrona suszone były przez okres nawet trzech miesięcy i co najmniej raz w tygodniu ręcznie je obracano. Ta metoda produkcji prowadzi do powstania mocnego, słodkiego wina.

Czym mogą cię ująć wina Soave?

Typowe Soave to wytrawne wino z owocowymi akcentami, w którym rozpoznać można nuty brzoskwini, melona czy na przykład skórki pomarańczowej. U win, które dojrzewają w dębowych beczkach odznacza się też orzechowy bukiet, a po jakimś czasie również smak konfitur lub miodu.

Wybrane wina Soave dobrze nadają się do leżakowania, dlatego też znajdziesz je również w naszej ofercie.

Jeśli zachęciliśmy cię do zakupu tego wina, to przygotuj do niego na przykład danie z drobiu, ryby albo sery i serwuj je schłodzone do temperatury 10-12 stopni. Czekają cię niepowtarzalne doznania.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł