360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Kupaż: Tajemnica produkcji doskonałych win

dwie butelki wina na beczce w winnicy

Na metaforycznym tronie królestwa produkcji doskonale harmonijnych i złożonych win siedzi Francja ze swoją metodą kupażu. Właśnie dzięki kupażowi tamtejsze słynne wina łączą w sobie wszystko to, co najlepsze w poszczególnych odmianach winogron. Poznaj sztukę mieszania win, czytając dzisiejszy wpis.

„Assemblage“, „coupage“, „cuvée“?  Krótka lekcja francuskiego dla samouków

Na oznaczenie procesu, podczas którego dochodzi do mieszania win (kupażowania) w języku francuskim istnieją dwa terminy: „coupage“ i „assemblage“. Wyjaśnijmy je najpierw krótko.

  • Podczas kupażu wina mieszane są wyłącznie w celu podkreślenia wykorzystanej odmiany podstawowej. Zawartość dodanych win nie może przy tym przekroczyć 15% całkowitej objętości powstałego wina.
  • Asamblaż również jest procesem mieszania kilku rodzajów wina. Jednak w odróżnieniu od kupażu ich wzajemny stosunek nie jest ściśle określony, w związku z czym w wyniuku asamblażu powstają zupełnie nowe rodzaje win.

Jak przebiega łączenie win? Gotowe wina gatunkowe miesza się, a następnie pozwala im jeszcze razem fermentować. Gotowy produkt można zwykle rozpoznać po tym, że na jego etykiecie znajduje się oznaczenie „cuvée“. Możesz zajrzeć do naszego oddzielnego artykułu o cuvée.

Po co właciwie mieszać wina? Kupaż przyczynia się do powstania wyjątkowych win

Mieszanie win towarzyszy ludziom od chwili, gdy zaczęli uprawiać i przetwarzać winorośl. Już starożytni winiarze dobrze wiedzieli, że mieszanie win przynosi ostatecznemu produktowi szereg korzyści:

  • Uwydatnienie koloru, smaku i charakteru wyjściowego wina.
  • Każda z odmian przekazuje finalnemu winu swoje unikalne właściwości.
  • Obniżenie kwasowości i zrównoważenie cukrów oraz alkoholu.
  • Powstałe wino jest dzięki kupażowi harmonijne i złożone.

Kupaż wina przeprowadzać należy z rozwagą

Zgodnie z francuskim prawem winiarskim w przeszłości można było ze sobą mieszać wyłącznie czerwone wina. Wymóg ten przestał jednak obowiązywać i dozwolone jest mieszanie również gatunkowych białych win.

W historii winiarskiej początkowo także różowe wina nie miały kolorowo. Czerwone i białe wina można było mieszać wyłącznie w Szampanii, w celu wyprodukowania różowego szampana. Być może trochę cię zaskoczyliśmy: dzięki odwiedzinom w winiarskiej piwniczce albo naszemu artykułowi o produkcji wina wiesz, że różowe wino produkuje się nie poprzez zmieszanie wina czerwonego i białego, ale przez ługowanie czarnych skórek z moszczu. Dotyczy to jednak niemusujących różowych win, a nie musujących.

kieliszki z różowym winem

Które wina najlepiej nadają się do kupażu?

Mieszanie win nie musi przebiegać wyłącznie w ramach poszczególnych odmian; a tak właśnie może się wydawać laikowi na pierwszy rzut oka. Wina, które się ze sobą miesza, często różnią się całym mnóstwem innych aspektów:

  • Wina mogą być z jednej odmiany, ale z różnych winnic, a nawet z rozmaitych regionów winiarskich.
  • Mogły dojrzewać w różnych rodzajach beczek.
  • Winogrona mogą być zbierane w różnych momentach winobrania.
  • Mieszać można także wina z różnych roczników.

Doświadczony winiarz w pierwszej kolejności powinien się dokładnie zastanowić i przewidzieć, które wina będą się po zmieszaniu harmonijnie uzupełniać. Jednocześnie nie wystarczy brać pod uwagę tylko właściwości poszczególnych win przed ich kupażowaniem. Równowaga finalnego wina kształtuje się bowiem już w trakcie wtórnej fermentacji uprzednio zmieszanych win. Obie metody, kupaż i asamblaż, wymagają więc winiarskiego kunsztu.

Kupaż a słynne wina: których cuvée trzeba spróbować?

Typowym przedstawicielem kupaży jest słynny szampan. I nic dziwnego: już wiesz, że przy produkcji win musujących metoda kupażu wykorzystywana jest od zarania.

Jak jedyne dozwolone do produkcji najsławniejszego musującego przedstawiciela Szampanii odmiany wpływają na jego charakter?

  • Pinot Noir dodaje finalnemu winu mocy oraz aromatu czerwonych owoców.
  • Pinot Meunier uzupełnia wino o krągłość i intensywne owocowe nuty.
  • Dzięki wykorzystaniu odmiany Chardonnay wino jest łągodne oraz eleganckie. Wzbogaca ono trunek w cytrusowe nuty, a także mineralność.

Mistrzów kupażu znajdziesz na przykład w winnicy Champagne Bouché. Mieszanie win odbywa się tam na poziomie poszczególnych odmian, ale też roczników czy lokalizacji, z których wina pochodzą.

Jeśli w danym roku winogrona są dojrzalsze, tamtejsi winiarze uwzględniają w mieszance wyższą zawartość Chardonnay. Dodaje ono powstałemu winu elegancji. Z kolei jeżeli winogrona nie zdążyły wystarczająco dojrzeć, owocowe nuty „podciągnie” wyższa zawartość wina ze szczepu Pinot Noir. A wyjątkowo udany rocznik pozwala na produkcję luksusowego rocznikowego szampana.

Spróbujesz doskonale zrównoważonego szampana z winnicy Champagne Bouché?

Wyjątkowe cuvée powstają również we francuskim regionie Bordeaux. Większość tamtejszych czerwonych win produkowana jest z połączenia szczepów Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc.

  • Cabernet Sauvignon wzbogaca wino o wyrazistsze taniny i moc.
  • Merlot owe taniny w finalnym trunku łagodzi, czyni wino pełniejszym i dodaje mu rześkości.
  • Cabernet Franc nadaje winu aromat przypraw i wspaniały kolor.

Mimo że królową mieszania win bez wątpienia jest Francja, w tyle nie pozostają także niektóre włoskie winnice. W winnicy Tenuta di Corte Giacobbe wszystkie wina w trakcie produkcji  cuvée starannie się degustuje w poszukiwaniu doskonałej harmonii między winami, które zostaną następnie zmieszane. Podczas kupażu wykorzystują czasem także winogrona odmiany Petit Verdot, wzbogacającej wino o dodatkowe wymiary pikantności. Jest najbardziej charakterystycznym przedstwicielem tego regionu winiarskiego.

Wskazówka: Przed tobą przyjęcie urodzinowe? A może organizujesz spotkanie z przyjaciółmi bądź rodziną? Przygotuj dla gości oryginalną zabawe pod postacią wspólnej degustacji wina. Pamiętaj, by przedtem dowiedzieć się, w jakiej temperaturze najlepiej wina serwować. Może wybierzesz cuvée spośród win znanych na całym świecie?

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł