360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Winnica u podnóża wulkanu: Tenuta di Corte Giacobbe

Winnica Tenuta di Corte Giacobbe

Włoska winnica Tenuta di Corte Giacobbe jest trochę nietradycyjna: znajduje się bowiem na zboczach dwóch wygasłych wulkanów. W glebie wciąż znaleźć tam można resztki lawy i pyłu wulkanicznego. I właśnie dlatego tamtejsze terroir jest wyjątkowo bogate w minerały, użyczające winu charakterystycznego aromatu. Pełny i wyrazisty smak, z którego miejscowe wina słyną, również wart jest uwagi.

Z winnicy do Wenecji i jeszcze dalej

Winnica Tenuta di Corte Giacobbe leży na granicy dwóch włoskich prowincji –  Werony i Vicenzy. Wulkany, na zboczu których się znajduje, nazywają się Calvarina oraz Crocetta i tworzą wspólnie kompleks wulkaniczny, stanowiący jedną z najważniejszych dominant okolic Werony. Winnice tarasowe przenikają się z bogatymi drzewostanami akacji, zapewniającymi winorośli naturalną ochronę. Kiedy już wejdziemy na wysokość 500 m na jeden z wulkanów, naszym oczom ukaże się zapierający dech w piersiach widok na okolicę. Po wschodniej stronie widoczna będzie przepiękna Wenecja.

Co skrywa gleba

Obecny skład tamtejszej gleby to wynik erupcji wulkanicznych sprzed 40 milionów lat. W wapiennym podłożu występują bazalty i tufy wulkaniczne, szaro-czarne skały powstałe w wyniku konsolidacji pyłu wulkanicznego. To właśnie one stanowią źródło minerałów, dzięki którym wino z Tenuta di Corte Giacobbe zyskało taką sławę.

Tenuta di Corte Giacobbe terroir
Miejscowe terroir jest pochodzenia wulkanicznego. Dzięki temu wino z Tenuta di Corte Giacobbe jest bogate w minerały.

Gdy słońce i chłód połączą swe siły, powstają doskonałe winogrona

Winnice zorientowane są na południe, co zapewnia winorośli wystarczającą ilość ciepła i światła słonecznego. Winorośli służą również gwałtowne zmiany temperatury – dni w północnych Włoszech są bowiem wyjątkowo ciepłe, natomiast noce – wyjątkowo chłodne. „Różnice temperatur pozytywnie wpływają na kwasowość wina. W ciepłe dni winogrona dojrzewają i powstaje ich struktura. Dzięki chłodnym nocom zyskują natomiast świeżość” , wyjaśnia Francesca, współwłaścicielka winnicy.

Oprócz tego winnice znajdują się na stosunkowo dużej wysokości nad poziomem morza i winorośl jest bezustannie owiewana strumieniami chłodnego powietrza, przedostającego się do niej z pobliskich Alp. „To idealne warunki dla winorośli”, mówi Francesca.

Historia winnicy: Od założyciela Augusta po dziś dzień

Tenuta di Corte Giacobbe produkuje wino już od trzech pokoleń. „Jesteśmy rodzinną winnicą, którą założył mój dziadek Augusto w 1934 roku” mówi Francesca. Rodzina pochodzi z Wenecji Euganejskiej, gdzie znajduje się właśnie winnica Tenuta di Corte Giacobbe, ale posiada również dwie inne winnice: Tenuta Montecchiesi i Dal Cero in Valpolicella. Obecnie winnice prowadzi już trzecie pokolenie rodziny Dal Cero: Francesca wraz z dwoma braćmi – Nico i Davide. Każde z nich odpowiada za jeden z obszarów działalności. Davide produkuje wino – zajmuje się piwnicami z winem, assemblage oraz innymi formalnościami. Nico odpowiada za sprzedaż we Włoszech, a Francesca – za eksport.

Rodzina Dal Cero
Rodzina Dal Cero.

Co czyni wino z Tenuta di Corte Giacobbe tak wyjątkowym?

Istnieje nieskończona ilość dobrych włoskich win! Dlaczego więc sięgnąć właśnie po to konkretne, produkowane przez rodzinę Dal Cero? Wyjątkowość ich win wynika z zachowania cech, które uzyskały winogrona, rosnąc na wulkanicznej glebie. Dzięki temu wina są świeże i bogate w minerały.

Rodzina wykorzystuje w procesie produkcji dwa sposoby dojrzewania. Lżejsze wina, takie jak na przykład Soave Tenuta di Corte Giacobbe, dojrzewają w metalowych kadziach, dodających winu świeżości. Wina przeznaczone do leżakowania, jak na przykład Soave Runcata bądź Amarone, dojrzewają natomiast w dębowych beczkach. Przez dębowe drewno do wina przenika bowiem tlen. Dębowe nuty są potem wyczuwalne także w smaku wina.

Nasze wina mają wyjątkowy styl, wynikający przede wszystkim z unikatowego składu gleby i warunków klimatycznych. Są świeższe niż inne wina, mają więcej minerałów i nuty owoców egzotycznych. W naszych winach bardzo ważny jest aromat, który staramy się podkreślać w procesie produkcji,”, opowiada Francesca.

W trosce o naturę i tradycję

Winnica nie ma wprawdzie certyfikatu BIO, ale jej filozofią jest produkcja wina w zgodzie z naturą. Uprawiając winorośl, rodzina wykorzystuje więc minimalne ilości chemikaliów i tylko naturalne nawozy. „Sami żyjemy w winnicy, więc jest to także w naszym własnym interesie”, dodaje Francesca.

Winnica Tenuta di Corte Giacobbe
Winnica Tenuta di Corte Giacobbe.

Ekskluzywne wina z ekskluzywnej winnicy

Winnica Tenuta di Corte Giacobbe uprawia na zboczach wulkanów cztery odmiany winorośli: Garganegu, Durello, Chardonnay oraz Pinot Grigio. Produkuje z nich następnie doskonałe wina:

  •       Soave Tenuta di Corte Giacobbe,
  •       Soave Runcata,
  •       Pinot Grigio,
  •       Pinot Grigio Ramato,
  •       Brut Metodo Classico
  •       i Cuvée Augusto.

Spośród produkowanych w winnicy win największe sukcesy odnosi Soave, w obu wariantach. Przyjrzyjmy się mu bliżej.

Jedna winnica, dwa różne Soave

Winnica oferuje dwa różne rodzaje Soave: Soave Tenuta di Corte Giacobbe oraz Soave Runcata. Pierwsze z nich jest lżejsze, świeższe i bardziej owocowe. Soave Runcata jest natomiast bardziej wyraziste oraz złożone. Obydwa są wyśmienite.

Soave odznacza się bogactwem smaków i aromatów

Soave Tenuta di Corte Giacobbe wyróżnia się swoim bogatym aromatem. Można w nim wyczuć dojrzałego melona, pomarańcze, jaśmin i rumianek, uzupełnione nutami rozmarynu oraz siana z górskich łąk. Smak jest wyważony, zachowuje w sobie nuty melona, a także cytrusów, dopełnione migdałowymi akcentami. Wino przesycone jest minerałami, które są w nim obecne dzięki wulkanicznemu pochodzeniu terroir.

Soave Runcata produkowane jest ze szczepu Garganega, który rośnie w najwyżej położonych częściach winnicy, dzięki czemu jest bardzo wyraziste i złożone. W jego bukiecie wyczuć można bogatą woń akacji oraz kwiatów migdałowca, a także nuty szałwii i rozmarynu. Wyczuwalne są w nim minerały. Wino zachowuje w sobie również nuty dębu, ponieważ dojrzewa w dębowych beczkach.

Historia Soave od zbiorów aż po otwarcie butelki

Zbiór winogron przeznaczonych do produkcji Soave Tenuta di Corte Giacobbe rozpoczyna się w połowie września. Winiarze z Tenuta di Corte Giacobbe zbierają winogrona ręcznie, by nie uszkodzić plonów i zachować ich strukturę. Po krótkiej kriomaceracji wino fermentuje w metalowych kadziach, a następnie przez 4-5 miesięcy w nich dojrzewa.

Kriomaceracja to proces produkcyjny, podczas którego winogrona zostają gwałtownie schłodzone. Dzięki temu zachowują świeżość i aromat”, wyjaśnia Francesca.

Soave Runcata zbierane jest nieco później, zazwyczaj w październiku. Zbiory również są ręczne, w dodatku dwukrotne. Podczas pierwszego zbioru pracownicy winnicy wybierają owoce, które już są dojrzałe, a pozostałym pozwalają jeszcze chwilę dojrzewać, zanim zerwą je podczas drugiego zbioru. Dzięki temu zachowana zostaje najwyższa jakość całych plonów. Następnie wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowych beczkach o objętości 20 hektolitrów. Później przez kolejne osiem miesięcy leżakuje w butelkach.

Tenuta di Corte Giacobbe winogrona w winnicy
Winogrona zbierane są ręcznie.

Od 2021 roku z prestiżowym Cru

Cru to oficjalne oznaczenie winnicy, która nieprzerwanie produkuje doskonałe wino. W 2021 roku uzyskała je również winnica Roncà-Monte Calvarina, w której Tenuta di Corte Giacobbe uprawia swoje winogrona.

Przeczytaj, na czym polega klasyfikacja europejskich win.

Soave nadaje się do leżakowania

Soave jest doskonałe od razu, ale przy tym jest to wino z dużym potencjałem dojrzewania. Dlatego też zalecamy poczekać na rozwinięcie się trzeciorzędowych smaków i aromatów, pozostawiając wino jeszcze przez kilka lat w zamkniętej butelce.  Winnica Tenuta di Corte Giacobbe gwarantuje, że Soave może leżakować co najmniej 20 lat. Nie oznacza to jednak, że musisz zamknąć wino w piwnicy. Możesz otworzyć butelkę w każdej chwili w trakcie leżakowania, a jeśli nabędziesz ich więcej, masz szansę obserwować, jak wino dojrzewa wraz z upływem czasu.

W jaki sposób serwować Soave?

Soave Tenuta di Corte Giacobbe doskonale się sprawdzi jako aperitif, smakuje jednak wybornie również w połączeniu z lżejszymi posiłkami – białym mięsem, rybami i warzywami. Idealna temperatura serwowania to od 10 do 12 °C.

Soave Runcata pasuje natomiast do bardziej wyrafinowanych dań, takich jak kremowe risotto, krab czy wędzony łosoś. Powinno się je serwować w temperaturze 12–14 °C.

Kogo obdarować Soave?

Soave będzie idealne na prezent. Możesz je podarować swoim bliskim, sprawiając im podwójną radość – po raz pierwszy podczas wręczania, po raz drugi – za kilka lat podczas otwierania. Jednocześnie jest to wino luksusowe, godne każdego partnera biznesowego – uzyskało najwyższe włoskie odznaczenie dla win, Tre bicchieri, przyznawane przez magazyn Gambero Rosso w katalogu najlepszych włoskich win.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł