Rodzinna winiarnia Champagne Bouché: Wyjątkowy szampan w zgodzie z naturą
Oryginalny szampan jest łagodny, wykwintny i harmonijny. I takiego właśnie szampana już od czterech pokoleń produkuje winiarnia Champagne Bouché. Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak powstaje i co potrzebne jest do jego produkcji, zanurz się w lekturze naszego artykułu.
Szampania: ojczyzna musującego złota
Region winiarski Szampanii leży na północnym wschodzie Francji, gdzie panuje wysoka wilgotność powietrza. Gleba kredowa, której jest w tym regionie pod dostatkiem, odprowadza nadmiar wody od winorośli, pozostawiając jednak do jej dyspozycji wilgoć w stosownej ilości. Połączenie to nadaje szampanowi jego specyficzny smak.
Gospodarstwo winiarskie Champagne Bouché prosperuje już od czterech pokoleń
Champagne Bouché to rodzinna winiarnia założona w 1920 roku. Jej założycielem był Abel Bouché, pradziadek obecnego właściciela, którym jest Nicolas Bouché. Dokłada on wszelkich starań, by to, co stworzyli jego przodkowie, mogło dalej rozkwitać. Jego ojciec, José, rozbudował winnice, a dziadek – Pierre – zaczął w 1945 roku produkować własnego szampana.
W swoich winnicach Nicolas uprawia trzy odmiany winorośli. Pierwsza to białe winogrona Chardonnay, stanowiące 40% upraw. Kolejne to czerwone winogrona Pinot Noir i Pinot Meunier. Obie zajmują 30% obszaru winnic.
Czym wyróżnia się szampan od winiarzy Bouché?
Działalność winiarnii Champagne Bouché oparta jest na produkcji wysokiej jakości szampana, który najpierw dojrzewa w beczkach lub kadziach, a następnie co najmniej cztery lata w butelkach. Wyjątkowość wina wynika – według Nicolasa Bouché – również z połączenia trzech czynników: winogron, różnych lokalizacji i roczników. Winiarnia osiąga idealne rezultaty między innymi również dzięki kupażowi.
Część wina dojrzewa w dębowych beczkach
W Champagne Bouché część wina dojrzewa w kadziach ze stali nierdzewnej, a część w dębowych beczkach. Beczki wykorzystuje się nawet przez kilka dziesięcioleci – wskutek wielokrotnego używania beczki przestają bowiem przekazywać winu wyraziste nuty drzewne. Dzięki temu wspomagają one mikroutlenianie wina, nie wpływając na jego smak.
Wskazówka: Przeczytaj, jaki wpływ na wino ma dojrzewanie w beczkach.

W jaki sposób przebiega kupaż w Champagne Bouché?
Winiarnia co roku koncentruje się na mieszaniu trzech odmian winogron w taki sposób, by wino zachowało taką samą jakość i smak, jakich oczekują klienci. Według Nicolasa Bouché tylko mieszanie gwarantuje, że jakość wina musującego będzie wystarczająca, a jego smak – złożony.
- Chardonnay wzbogaca je o wykwintne nuty, kwasowość i orzeźwiający smak.
- Pinot Noir to lekkie, czerwone wino, które przyciąga swoją owocowością i dyskretną pikantnością.
- Pinot Meunier to odmiana Pinot Noir o owocowym smaku, pozostawiająca okrągły posmak.
Champagne Bouché co roku dąży do uzyskania wyważonego smaku, dlatego też miesza wina w takich samych proporcjach. Zwraca jednak również uwagę na ich charakter i jeżeli smak nie jest wystarczająco harmonijny, dodaje Chardonnay lub Pinot Noir.
Remuage: czym jest i jak się odbywa?
W produkcji swoich win Champagne Bouché wykorzystuje klasyczną metodę zwaną Méthode Champenoise. Elementem tej metody jest także remuage. Ma on na celu usunięcie z szampana osadów z dna butelki. Butelka jest obracana w pozycji pionowej, żeby osad drożdżowy przesunął się do jej szyjki.
Niegdyś remuage przeprowadzano ręcznie, ale obecnie często stosuje się metalowe kosze, które oszczędzają czas, obracając butelki automatycznie. Do tego konkretnego kosza z Champagne Bouché, który widać na zdjęciu, zmieści się 500 klasycznych butelek lub 200 butelek magnum. W Champagne Bouché procest ten trwa dziesięć dni.

Ręczny remuage – znacznie bardziej wymagający – wykorzystywany jest w Champagne Bouché tylko przy produkcji wina z linii premium Saphir.
Champagne Bouché to zrównoważone gospodarstwo winiarskie
Winiarnia Champagne Bouché , tak samo jak inne, stawia na zrównoważenie produkcji wina i ochronę środowiska naturalnego. Podstawą jest szacunek dla przyrody i zmienność pór roku. Jakie kroki podejmuje gospodarstwo, by zachować zdrowe środowisko?
- Zużywa mniej nawozów – przez ostatnie dziesięć lat obniżyło ich zużycie 50%.
- Sadzi drzewa w winnicach, wspierając w ten sposób bioróżnorodność.
- Napełnia winem butelki produkowane zaledwie dziesięć kilometrów od winiarni. Pomaga w ten sposób obniżyć zużycie paliw.
- Wykorzystuje etykiety i pudła z materiałów pochodzących z recyklingu.
Winiarnia może się poszczycić dwoma certyfikatami potwierdzającymi, że produkuje wino w zgodzie z naturą. Pierwszy z nich to HEV (High Environmental Value) stanowiący gwarancję, że wino pochodzi ze zrównoważonego rolnictwa, przestrzegającego najsurowszych zasad utrzymywania bioróżnorodności, ochrony roślin, wykorzystania nawozów i zużycia wody. Drugi to certyfikat przyznawany przez region Szampanii, którego nazwa w wolnym przekładzie brzmi Zrównoważona Działalność w Szampanii.
Champagne Bouché: Jaki jest jej stosunek do siarczynów?
Siarczyny są nieco kontrowersyjnym tematem wśród winiarzy. Z jednej strony mają mnóstwo pozytywnych efektów, z drugiej – mogą zdominować naturalny smak i aromat wina. Dlatego wino powinno zawierać siarczyny, ale tylko niezbędne minimum. Właściciel winnicy Champagne Bouché również podkreśla, że należy dodawać siarczyny, ponieważ zapobiegają utlenianiu wina. Jego wina musujące zawierają zaledwie do 30 mg/l, czyli znacząco mniej niż powszechnie się używa. Ponadto Nicolas Bouché zobowiązał się do dalszej redukcji siarczynów. Jego wina zachowują dzięki temu swój smak i aromat najwyższym możliwym stopniu.
Spróbuj klejnotu Szampanii: szampana Nicolasa Bouché
Szampan z rodzinnej winiarni Champagne Bouché dojrzewa w butelkach co najmniej cztery lata. Jego delikatny i elegancki smak jest w twoim zasięgu dzięki naszemu sklepowi internetowemu. Możesz go zamówić także na prezent, który gwarantuje zadowolenie obdarowanego. W takiej sytuacji sugerujemy zapakowanie wina do drewnianej ozdobnej skrzynki i dołączenie do niego własnych życzeń. Jakie wina są w ofercie?
Cuvée Saphir
Cuvée Saphir to szampan na naprawdę szczególne okazje. Wyczujesz w nim aromat kandyzowanych owoców, maślanego pieczywa oraz miodu. Smak jest bogaty o pełnym ciele. Wyróżnia się dojrzałością, elegancją i delikatnością, głównie dzięki temu, że dojrzewa w piwnicy co najmniej dziesięć lat. Powstaje w wyniku zmieszania odmian (75%), Pinot Noir (20%) oraz Pinor Meunier (5%).
Rocznikowe Champagne Millésime
Millésime to harmonijne połączenie Chardonnay (50%) i Pinot Noir (50%). Przez sześć lat dojrzewało na drożdżach, co wpłynęło na jego bogaty i złożony bukiet. Jego aromat szczyci się zapachem kandyzowanych owoców i miodu, uzupełnionym nutami opiekanego chleba tostowego. Szampan już na pierwszy rzut oka wygląda luksusowo: jest intensywnie żółty z delikatnymi bąbelkami i jasną, puszystą pianką.
Zestaw trzech szampanów
Chcesz sprawić komuś radość? Podaruj mu możliwość degustacji trzech różnych win z tej samej winnicy. Każde z nich jest wyjątkowe, więc obdarowany będzie mógł porównywać ich smaki i aromaty. W skład zestawu wchodzą Champagne Bouché Cuvée Saphir, Champagne Bouché Cuvée Resérvée oraz Champagne Bouché Rosé.
Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.
1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.
Wysyłając e-mail, akceptujesz Warunki ochrony danych osobowych.