360-degrees3d-ico3daddalert-altalertarrow-2arrow-downarrow-patharrow-rightarrowbarrowbasketcalendarcardscart-pluscartcatalogchatcheck-altcheckclose-altclosecompareedit-iconemailfacebook-circlefacebook-filledfacebookfilterflag-cs_CZflag-en_US_backflag-en_USflag-pl_PLflag-sk_SKflash-onflashglobegoogle-circlegooglegopayheart-outlineheartheureka-circlehomehouseinstagramlinkedinloadinglogo-apeklogo-oldlogo-widemagnifieropineopackagepaymentspersonphoneplusquestion-mark-roundedquestion-mark-slimquestion-markquotesreceiptsearchselect-arrowsshipping-alt-2shipping-altshippingsocial-fbsocial-igsocial-insocial-twstar-circlestartrophytwitteruservivino
Doradzimy

Kontakt
Logo

Winiarnia Château Saint-Hilaire: niech oczaruje cię smak wina Médoc

Piknik przy czerwonym winie

Winnice francuskiego gospodarstwa winiarskiego Château Saint-Hilaire rozciągają się w regionie Bordeaux. Region ten jest matecznikiem najsłynniejszych winiarni i najlepszych czerwonych win. Dotyczy to również wina Médoc, które zawdzięcza swój pierwszorzędnie zrównoważony smak nie tylko ręcznemu zbiorowi winogron.

Bordeaux: region, w którym powstaje najlepsze czerwone wino

Region winiarski Bordeaux rozpościera się na południowym zachodzie Francji, w Akwitanii. Słynie ona głównie z rozległych lasów i winnic. Odpowiednie warunki do uprawy winorośli region ten zawdzięcza rzece Garonnie i Atlantykowi, który sąsiaduje z Bordeaux po jego lewej stronie. Do winogron dociera zatem ciepłe, morskie powietrze, także podczas zimowych miesięcy. Temperatury w zimie rzadko bowiem spadają poniżej 10 stopni Celsjusza. I właśnie dlatego w regionie tym ma swoją siedzibę Château Saint-Hilaire. 

Historia gospodarstwa winiarskiego Château Saint-Hilaire sięga końcówki minionego wieku

Winiarnia Château Saint-Hilaire zaczęła pisać swą historię w drugiej połowie ubiegłego wieku, kiedy to założyciel i właściciel winiarni Adrien Uijttewaal zbudował piwniczkę i rozpoczął produkcję własnego wina.

Jego winiarskiej przyszłości nie dało się jednak z góry przewidzieć. Dorastał na farmie mlecznej i z winem zaczął się zaznajamiać w wieku 18 lat. Zaczynał od zbierania winorośli w regionie Médoc, w którym później zakochał się do tego stopnia, że postanowił zostać, łącząc ze sobą swoje dwie wielkie pasje: winiarstwo i hodowlę bydła. 

Człowiek trzyma w rękach czerwone winogrona

Czym wyróżnia się wino z Château Saint-Hilaire?

Winiarnia Château Saint-Hilaire podczas produkcji bazuje na dwóch głównych procedurach – korzystają z minimalnej ilości siarczynów i mieszają różne szczepy winogron. I to właśnie mieszanie różnych odmian nadaje winu harmonijny i złożony smak. Podczas mieszania win najczęściej wykorzystywane są odmiany Merlot oraz Cabernet Sauvignon w stosunku mniej więcej pół na pół. Efektem tego mieszania jest wino o nazwie Médoc.

  • Merlot jest dobrze przystosowana do tamtejszej gleby i klimatu, natomiast w winie Médoc podkreśla jego świeżość i okrągłość.
  • Cabernet Sauvignon wyróżnia się z kolei swoją delikatnością i późniejszym dojrzewaniem. Ma więc pozytywny wpływ na moc smaku i dojrzewanie wina.

Ekstrakcja przeprowadzana jest w tradycyjny sposób, bardzo delikatnie. Podczas zbiorów winogron codziennie się próbueą, natomiast w czasie przetwarzania jagód każda odmiana jest prasowana i przechowywana osobno. Celem jest bowiem zachowanie jak najintensywniejszego smaku i jak najwięcej nut typowych dla regionu winiarskiego Bordeaux. Po trzech miesiącach przychodzi czas ostatecznej degustacji, w trakcie której miesza się takie ilości winogron, by mogła zaistnieć doskonała równowaga smaku Médoc. Tutejsi winiarze mieszają tylko odmiany z tych samych roczników.

Zrównoważona produkcja wina? Oczy cię nie mylą

Właściciel winiarni stawia nie tylko na produkcje wysokiej jakości wina, lecz także na ochronę środowiska naturalnego. Od 2015 roku ma certyfikat Terra Vitis, który ocenia gospodarstwa winiarskie pod kątem zrównoważonego podejścia do produkcji wina.

W jaki sposób winiarze z Château Saint-Hilaire wspierają środowisko naturalne?

  • Posadzili drzewa niedaleko swoich winnic – konkretnie w odległości trzynastu kilometrów.
  • Oszczędzają wodę, dlatego też nie podlewają winorośli. Winnice zasilane są więc głównie deszczówką. Umiarkowany poziom wilgoci odbija się też na jakości wina. (Przy mniejszej ilości wody dojrzewa wprawdzie mniej winogron, ale są one wyższej jakości.)
  • Napełniają winem wysokiej jakości butelki z najwyższą możliwą zawartością materiałów pochodzących z recyklingu.
  • Wykorzystują naturalne korki z Portugalii.
  • Nawożą wyłącznie nawozami organicznymi, włącznie z tym, co produkuje ich dobytek.
  • Starają się używać jak najmniej herbicydów, dlatego sadzą różne rodzaje roślin, wspierając tym samym bioróżnorodność i jakość gleby.

W przyszłości planują rozszerzyć swoją działalność i poświęcić się pszczelarstwu. 

Korki oraz korkociąg

Daj się oczarować winu Médoc z Château Saint-Hilaire

Wyjątkowego smaku mieszanego wina Médoc z Saint-Hilaire możesz zaznać także ty. Znajdziesz je w naszym sklepie internetowym, a gdybyś chciał sprawić radość komuś innemu, możesz je kupić w prezencie w oryginalnej drewnianej skrzynce podarunkowej. Zalecamy dołączenie specjalnego otwieracza do win rocznikowych, dzięki któremu korek nie rozpadnie się podczas otwierania, a wino zachowa jakość.

Wyselekcjonowane wina. W twoim e-mailu.

1x na miesiąc możesz się spodziewać rekomendacji, ciekawostek i korzystnych ofert dla twojej piwniczki.

DZIĘKUJEMY, WIĘCEJ INFORMACJI ZNAJDZIESZ W MAILU

Udostępnij artykuł